Rólunk

 

 Igényes szállás, családias panzió Sopron csendes, nyugodt, mégis frekventált részén!
Jöjjön a Hűség Városába és szálljon meg a Fényes Panzióban!

A Fényes Panzió ingyenes Wi-Fi-hozzáféréssel és TV-vel rendelkező praktikus szobákat kínál mindössze 800 méterre Sopron városának történelmi központjától és a Tűztoronytól. Vezetett túralátogatások és borkóstolások szervezhetők a Fényes Panzió saját borpincéihez.

A közelben ingyenes, nyilvános parkoló áll rendelkezésre. A vendégházban manikűr és pedikűr szalon működik. A szállástól 200 méteren belül éttermek és élelmiszerboltok találhatók.

Egy teniszpálya is elérhető egy 5 perces sétával, míg a soproni Lővér Kalandpark 2 km-re, a Balf Gyógyfürdő 5 km-re helyezkedik el a Fényes Panziótól. Az ingatlantól 8 km-re lévő Fertő-tónál horgászatra is lehetőség nyílik.

 

 

 

 

 

 

                       

 

 A régi soproni képekért köszönet: http://indafoto.hu/tacsifoto

Pócsi utca

Pócs vagy régi magyar szó és vizenyős, mocsaras helyet jelent, vagy török jövevényszó. A németek átvették a pócs szót és ebbõl lett a Potschy-Gasse. Eredetileg a Kurucdombot is Potsch-nak (Pócsidombnak ) nevezték

Kurucdomb

A középkorban Lénárt-dombnak nevezték, mert itt állt a Lénárt-kereszt, amely ma a Bécsi úton látható. 1705-ben, amikor a kurucok Vak Bottyán vezetésével Sopront lőtték, az ágyúik a Kuruc-dombon álltak. Innen ered jelenlegi elnevezése. A környéket később megerősítették és az őrség elhelyezésére sáncot építettek. A Kuruc-dombról szép körkép nyílik a városra.

A szűkebb határ, amely egységbe öleli Sopront és otthonná keretezi a tájat, egy szelíd ívű medence, amit három oldalról a soproni hegység, a Bécsi-domb vonulata és a Kurucdomb fellegvárszerű sziluettje zár le. Ebbe a medencébe simul bele a Belváros.

A város sajátos természeti adottsága a Soproni völgybe észak-keletről be-nyomuló “sziklatömb”, a Kuruc-domb. A domb tetején a 19. század során több szélmalmom létesült. A Kuruc-domb ormán – Rozália utca 3. sz. – látható épület-együttes hatalmas tornyával és az azt körülvevő, kör formájú udvarával karakteres ellenpontja a Belváros tornyainak, az együttes impozánsa teszi a városnegyed megjelenését. A terület zöldterületekben viszonylag gazdag, beépítése intézmény- és lakóterületeket, sportpályát, parkokat foglal magában. Lakóövezeteiben szabadon álló, iker- és zártsorú családi házas beépítéssel és többlakásos lakóépületekkel egyformán találkozunk. A történelmi épületállomány egy részét szakszerűtlenül átépítették.

Vannak, akik a különböző városkapuk okmányokban szereplő korai említéseiből: Halász-kapu 1432, Szent Mihály-kapu 1504, Szélmalom-kapu 1523, Újteleki-kapu 1524, Szent Lénárd-kapu 1475, Magyar-kapu 1535, tévesen korai falakra gondolnak, pedig a krónika megmondja, hogy Lackner 1617-ben kezdte építeni a külső falat a kapuk mellett. Milyen falak állhattak itt akkor 1617 előtt, ha csak most kezdik azokat építeni? A kapuk ez időpont előtti említésének helyes értelmezése tehát inkább sorompó, vámhely, az út kapuszerű lezárása, amely nem feltételezi a csatlakozó várfalakat.

A várost körülvevő varázslatos táj máig alig változott. A Soproni-medencét délnyugatról a Soproni-hegység, keletről a Balfi-dombság határolja. A két vonulat közé a Bécsi-domb lankái és a Kuruc-domb magaslata ékelődik. Az alacsonyabb dombvonulatok két részre osztják a síkságot, melyet az Ikva és a Rák-patak tovább tagol.